Du benytter en utdatert nettleser som Vinmonopolet.no ikke lenger støtter

Vennligst last ned en av følgende oppdaterte, gratis og gode nettlesere:

Vi ønsker deg velkommen igjen.

Klassisk til burger

Det mest klassiske valget til burger er cola. Det har vi lært fra amerikanske dinere med cola i glassflasker, og gjennom å spise burger på gatekjøkken med brusdispensere. Det er slett ikke et dårlig valg. Det hvite burgerbrødet har noe sødme i seg, og det samme kan sies om ketchupen mange har på.

Pils er et annet klassisk valg. Leskende, enkelt og ukomplisert. Men burgeren har endret status, det er ikke lenger nødvendigvis enkelt og ukomplisert, ikke drikkevalget heller.

Den nye "gourmetmaten"

Junk food, fast food, street food. Fett barn har mange navn. Servert på stuebordet med gullrekka i bakgrunnen eller i hånden på vei hjem etter en fuktig kveld, gatematen er et kjent innslag i den moderne nordmannens liv. Og milevis fra fin restaurantmat. Eller?

Tidligere kunne du ikke ta feil av gourmetmaten. Snegler, skum, østers og annet fjongeri symboliserte en sosial status og finkultur. Nå er luksusen smart forkledd i burgerbrød.

Nå skal høyryggen kvernes for hånd, helst av ‘dry aged’-kjøtt, burgerbrødet er av typen fransk brioche og burgerdressingen må vike for trøffelmayo.

Gatemat i Norge har vært forbundet med mat som er masseprodusert, fullt av usunt fett og kunstige tilsetningsstoffer. At det nå er blitt populært med slik mat av høy kvalitet, har nok mer med bevissthet å gjøre enn snobberi.

andreas ingul portrett.jpg

Polkokken anbefaler!

Andreas Ingul er kokk og polekspeditør. Han anbefaler å bruke høyrygg, bibringe og bog hvis du vil kverne kjøttet selv. Ca 1/3 av hver.

Smakesmia

Smakesmia er en felles mat- og drikkesmaking som alle ansatte i våre butikker gjennomfører hvert halvår. Våren 2021 var temaet hamburger.

Vi testet ut flere stilretninger og gjorde oss mange erfaringer, som gjør oss enda bedre skikket til å gi deg gode tips til kosemat. Det er mye som kan være godt, og denne gangen skulle våre ansatte bruke bredden i sortimentet vårt, og prøve andre alternativer enn de åpenbare anbefalingene. 

Hvilke andre, og mer inspirerende og utforskende drikker kan vi finne som alternativ til pils og cola? Her følger vi altså to spor – det lyse, lette og leskende, og det sødmefulle, smaksrike og kraftige. 

Øl til burger

Vi plukket ut «colavalget» for både øl og rødvin. Med litt velvilje kan vi se på det rødt flamsk øl som ølets svar på cola. Det er et surøl som også har litt sødme i seg. Maltpreget og fatlagringen gir aromaer som minner om det vi finner i stekeskorpe. Butikken vår på Vinterbro hadde rødløksmarmelade på burgeren, den sursøte marmeladen ble som en folengelse av ølet og ble en skikkelig wow-opplevelse!

Det lyse og leskende ølet bør ha nok friskhet som en motvekt til det salte i maten. Det er mange øl som har disse egenskapene og det er flere ting man kan ta utgangspunkt i.

Et fint maltpreg passer til maillardpreget i stekeskorpa. Dette finner du for eksempel i en brown ale. Det er brunt og robust uten å være for dominerende. Saison er også et godt valg fordi det med sin leskende fruktighet kan passe til alt. Litt som Riesling. Et annet alternativ er amber ale som et aromatisk, fruktig øl i amerikansk stil. 

Rødvin til burger

En amerikansk rett er logisk å servere med en amerikansk vin. Vi kunne derfor ha valgt en Zinfandel som representant for det mørke og kraftige («colavalget»). En vin med noen av de samme egenskapene er Cannonau de Sardegna som kommer fra Sardinia. Druen er den samme som kalles Grenache og Garnacha i henholdsvis Frankrike og Spania. Her er det massevis av sødmefull, solmoden frukt som bretter seg mykt rundt burgeren og grønnsakene. 

På den lyse og lette siden så er det mye å velge blant. Vanligvis ville vi valgt blant pinot noir, barbera eller valpolicella når vi skal velge en slik vin, men ikke denne gangen, nei! Vi utfordret våre ansatte til å finne samme stil, lys og leskende, men fra andre druer og/eller områder. 

Blaufränkisch fra Østerrike og cru beaujolais ble trukket fram som veldig gode kombinasjoner av flere butikker.

Hvitvin til burger

Hvitvin med god fylde og gjerne fat- og bermepreg gjør seg veldig god til retter som vanligvis serveres med rødvin. Konsentrasjon og friskhet i vinen er viktig. Se etter vin i stilen krydret og fruktig. For eksempel chardonnay fra Bourgogne, Argentina eller California, evt chenin blanc fra Loire eller Sør-Afrika

Alkoholfritt til burger

Et godt alkoholfritt øl med de samme egenskapene som nevnt for de alkoholholdige eller hvorfor ikke bare ta en cola? Enkelt og ukomplisert.

Miljøsmart-emballasje_web_png.png

Miljøsmart emballasje

Innenfor mange varetyper finner du miljøsmarte alternativer i form av aluminiumsboks, lettglass eller plastflaske

Oppskrift: Hamburger med ost og bacon

6 personer

6 stk brioche burgerbrød 
6 burgere (ca 150 gram pr stk) 
1 glass pickles (bruk gjerne hele sylteagurk som du skjærer i skiver) 
2 små rødløk i skiver 
3 stk tomater i skiver (Bifftomat er bra, men du kan også bruke den tomaten du liker) 
1 glass dijonsennep 
1 glass Helmanns majones  
100 g smør 
6 tykke skiver ost (gjerne cheddar) 
12 skiver bacon 
1 bladsalat (valgfritt, kan også sløyfes) 

Her er det fritt spillerom, men her er en enkel standardisert fremgangsmåte som gjør at du får en litt minimalistisk, men balansert og god burger.

Ofte putter vi på for mye på burgeren. Da kan den fort bli vanskelig å spise, og gjerne litt ubalansert. Bygg burgeren lagvis, og tenk at hver bit skal smake litt av alt. Det skal være en fin balanse mellom de ulike komponentene.

Begynn med skjære løk, tomat og pickles i så tynne skiver som mulig. Jo tynnere skiver, jo mer delikat og enklere blir det å spise. Stek baconet gyllent i en steikepanne, vask salatbladene og tørk de godt. Sett steikeovnen på 200 grader 

Skjær brødet i to og gjør klar to steikepanner, en til burgerne som skal brunes av og en til brødene. Stek burgerne på middels høy varme 2-3 minutter på hver side. Samtidig stekes brødene på snittflaten i litt smør til den blir gyllen og litt sprø.

Når burgerne er brunet has de på et ovnsbrett. Strø over litt flaksalt, legg over ost og baconet og sett inn burgerne. Dette skal bare stå et minutt eller to til osten så vidt har smeltet. Legg et tynt lag sennep på hvert brød, og et tykt lag majones. Begynn med salatbladet og legg et lag av løk, tomat og pickles oppå.